Moederschaap Op Stal

Een bouwvallig plekje om al mijn geblaatsel te plaatsen.

woensdag, september 27, 2006

De luiheid is het oorkussen van de duivel!

Gisteren me werkelijk krom zitten lachen bij het doorsnuisteren van de doos met alle oude rapporten. Om ook jullie dag wat op te vrolijken, enkele uittreksels:
Mijn eindrapport in het 5e studiejaar:
"Sarah, gedurende het hele schooljaar heb je je echt ingezet om een mooi resultaat te bekomen. Je deed je best om de lessen grondig in te studeren. De ene keer lukte dit al beter dan de andere keer. Het was aangenaam dat je steeds, op een passende manier, durfde uitkomen voor je mening. Je kan deze reeds vormen op een persoonlijke en objectieve manier. In het verwoorden ervan draag je er zorg voor anderen niet te kwetsen. Prettige vakantie!"
Een veel terugkerende commentaar:
"Sarah, de orde in je schriften en je lessenaar kan echt beter."
Als je weet dat ons mama enige tijd geleden enkel met een valhelm, zakmes, watervoorraad en jachtgeweer (ze was er echt van overtuigd dat ik nieuwe vormen van buitenaards leven op mijn kamer kweekte) mijn kamer wou betreden, is bovenstaande ook echt wel grappig!
Het allergrappigste zijn uiteindelijk de rapporten van mijn vader. Vooral de voorgedrukte tekstjes in de rapporten van het college vol tips en vervaarlijk zwaaiende vingers naar de ouders, zijn echt hilarisch!
Bijvoorbeeld zijn rapport uit het eerste leerjaar:
- Hang nooit aan voortrijdende wagens! - Speel niet in 't midden van de straat!
- Jong gespaard, oud vergaard!
- De luiheid is het oorkussen van de duivel!
- Een jong boompje kan men leiden; een oude boom moet men lijden.
- In d'eenvoudigste hut als in de edelste woning weze een engel de vrouw en de man als een koning.
Maar ook de wekelijkse puntenboekjes, zijn echt grandioos. Bijvoorbeeld de inleiding:
Waarde ouders,
De kinderen die Ge ons toevertrouwt, zullen we trachten elke dag wat verstandiger en geleerder,... vooral steeds braver en gedienstiger, maar bovenal... godsdienstiger te maken, opdat ge er, met reden, fier zoudt kunnen op zijn.
Ook verder in het boekje staat het vol tips voor ouders:
Ouders, zorgt steeds dat uw kinderen gewassen en deftig gekleed naar school komen. - Niet ieder is rijk, doch rein zijn kan iedereen. En, een proper kind is zó schoon! Doch, past op, geen modepoppen kweken!! Het leven heeft geen poppen nodig, doch stoere mannen en vrouwen die d'armen uit de mouwen durven en kunnen steken!! Wat IS de fabriek, de school, 't bureel, de boerderij, de ... wereld, met LUIAARDS of met HOOGVERWAANDE GEKKEN??
Of deze:
Vader, moeder, ... wij, leerkrachten, bevelen nooit tweemaal! Eist ook gij, en Gij vooral, moeder, dat uw kind, 't zij jongen of meisje, op 't eerste woord gehoorzame. Hoe eerder ge er mee begint hoe lichter dat het gaat, want... buigt en leidt men niet véél makkelijker 't boompje dan... de boom?!
Hoe dramatisch toch allemaal!
:-D